joi, 22 septembrie 2011

Alimente care pot aduce boala!

10 alimente banale care te pot imbolnavi


Pana si cele mai importante alimente care stau la baza dietei tale zilnice pot constitui, pe langa o sursa de nutrienti esentiali, o potentiala amenintare pentru starea ta de sanatate. Ouale, anumite tipuri de legume sau de peste ori banalele rosii te pot imbolnavi cu usurinta daca proprietatile lor benefice se transforma sub actiunea nefasta a anumitor factori.

In consecinta, devine lesne de inteles de ce trebuie sa fii informata asupra pericolelor la care te expui atunci cand nu acorzi suficienta atentie produselor pe care le consumi.



1. Ouale

Un studiu efectuat de Centrul de Stiinta pentru Interesul Public din SUA in perioada 1990-2006 a evidentiat faptul ca cele mai sanatoase alimente sunt in acelasi timp si cele mai nesigure.

In aceasta categorie intra si ouale, care pot fi purtatoarele bacteriei salmonella, prezenta de multe ori in tractul intestinal al pasarilor si al altor animale.

Cumpara intotdeauna ouale de la raionul refrigeratelor, pastreaza-le numai la frigider si incearca sa le consumi foarte bine gatite.


2. Legumele cu frunze

Desi pare greu de crezut, legumele cu frunze recomandate in orice dieta precum spanacul, salata verde sau varza te pot infesta cu bacteria E. coli, norovirusul si salmonella.

Consuma aceste alimente doar in stare foarte proaspata si spala-le cu atentie inainte, nu amplasandu-le sub jetul robinetului ci scufundandu-le intr-un bol plin cu apa.


3. Tonul

Daca tonul sau orice alt peste nu este refrigerat corespunzator, va fi o bomba de toxine periculoase pentru organismul tau.

Asigura-te ca pestele a fost conservat in gheata, la temperatura potrivita, astfel incat sa nu existe riscul dezvoltarii bacteriilor.

4. Scoicile

Delicatesele pe care le mananci mai ales la restaurant pot fi contaminate cu norovirus sau bacteria vibrio, care produc gastroenterita, inflamatii periculoase in organism si alte boli grave.

Scoicile crude sau gatite insuficient prezinta cel mai mare risc de imbolnavire, asa ca nu le consuma decat foarte bine fierte.



5. Cartofii in coaja

Desi se spune ca deliciosii cartofi sunt mai bogati in vitamine atunci cand sunt consumati in coaja, mai bine fii precauta! Stratul superior al acestor legume poate fi infestat cu bacteria E.coli, germeni din genul Shigella sau bacteria listeria.



6. Branza

Branzeturile proaspete, pe baza de lapte neprocesat, pot fi purtatoarele mai multor bacterii, precum listeria si alte microorganisme patogene. Evita pe cat posibil branza din lapte non-pasteurizat, mai ales daca esti insarcinata!

7. Inghetata

Inghetata preparata individual sau cea de la dozator, care nu este ambalata de un producator cu acte in regula pe piata, reprezinta o potentiala sursa de salmonella si stafilococi.

8. Rosiile

Gustoasele si sanatoasele rosii si-au cam stricat reputatia de cand s-a demonstrat ca pot fi purtatoare ale bacteriei salmonella, care patrunde in pulpa legumelor prin crapaturile din piele.

Pentru a le consuma in stare cruda, spala-te insistent. Odata gatite, ele nu mai prezinta niciun pericol.



9. Semintele

Semintele de orice tip se pot alege cu cate un parazit nedorit atunci cand se dezvolta in mediul lor natural, cald si umed. Copiii si batranii, care detin cel mai slab sistem imunitar, nu trebuie sa le manance niciodata in stare cruda.



10. Fructele de padure

Fructele de padure nespalate sau curatate insuficient te pot imbolnavi de ciclosporioza, o afectiune a intestinelor care produce diaree, deshidratare si crampe stomacale.


Autor: Adelina Dobrin 

Preluare de pe: http://sanatate.ele.ro/Medicina-Generala/Afectiuni-si-Tratamente/10-alimente-banale-care-te-pot-imbolnavi_--a11638.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu